Alles over vaste planten

Wat zijn vaste planten?

lavendel vaste plant

Vaste planten zijn sterke planten die over het algemeen gezien worden als bouwstenen van een tuin. Dit wil zeggen dat ze stevig in hun schoenen staan. Ze overleven de zware seizoenen en sommige vaste planten soorten komen sterker en krachtiger terug. 

 

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat deze planten vaak gebruikt worden in tuinen. Ze zorgen voor de basis van een mooie, onderhoudbare tuin. De verschillende soorten maken het mogelijk veel variatie in tuinen te creëren. Zo zijn ze er in verschillende maten te vinden en zijn ze er met prachtige kleurrijke bloemen.

 

Zo zullen vaste planten zich in het najaar bovengronds afsterven of trekken ze zich terug voor een winterslaap. Ieder jaar vormen er dan weer nieuwe stengels, zaden, bloemen en bladeren aan de plant.

 

Wanneer je een vaste plant moet poten is niet staat niet vast. In principe kun je vaste planten elk moment van het jaar planten. Mocht je dan toch willen kiezen voor het meest ideale moment dan is dit in het najaar. Sommige planten zijn wel wat ‘kwetsbaarder’. Deze planten kun je dan beter in het voorjaar planten.

 

Uitzondering op de regel is de plant met kluit of blote wortel. Deze kun je alleen in het najaar en de winter planten. Deze planten hebben meer tijd nodig om direct te kunnen bloeien. Derhalve is het tijdstip erg van belang bij het aanplanten van deze soorten.

 

 

Vaste planten snoeien

 

Keuze moment van snoeien is belangrijk voor de gezondheid van vaste planten. Een verkeerd moment uitkiezen om te snoeien kan negatieve gevolgen hebben voor de plant.

vaste planten snoeien

 

Laat in het najaar de bladeren aan de planten zitten. Deze hebben ze nodig ter bescherming van het slechte weer in de winterdagen. Wanneer is dan de beste periode om vaste planten te snoeien? In maart en met name het begin van deze maand kun je het beste snoeien.

 

Tip: laat de gesnoeide bladeren liggen waar ze vallen. Het verteren van de bladeren zorg voor een proces dat de bodem goed doet.

 

Let op! Ga je snoeien in maart, echter gaat het nog vriezen dan kun je beter wachten. Zien de planten er verder ook nog goed uit? Dan is snoeien wellicht niet eens nodig.

 

Vaste planten verplanten

 

Vaste planten kun je in principe het hele jaar verplanten, mits het niet vriest. Natuurlijk is het verplanten tijdens de rustperiode van de plant idealer. Het zorgt ervoor dat de plant goed de tijd krijgt om te wennen aan zijn nieuwe plek. Gebeurd dit niet kan resultaat tegenvallen ten opzichte van het niet verplanten.

 

De beste tijd om vaste planten te verplaatsen is in maart tot en met mei. Wil je een plant in het najaar verplanten? Bedenk dan dat je dit het beste kan doen tussen september en november.

 

Hoe kies je een vaste plant voor je tuin?

 

Elke plant is anders en gaan dan ook op een andere manier om met de verschillende seizoenen. Zo zijn winterharde planten, waaronder groenblijvend of bladverliezend. Ook zijn er zomerbloeiers of winterbloeiers onder de vaste planten. Ben je opzoek naar een specifieke plant voor buiten? Dan met je weten wat nou precies het verschil is tussen de verschillende soorten vaste planten.

 

Winterharde planten

 

Dit zijn planten die de winter kunnen overleven. De meeste planten verliezen wel wat aanzien, maar trekken zich niet terug om in een winterslaap te gaan. Dit betekend ook dat de plant nieuwe stengels blijft ontwikkelen en derhalve zonder schade de winter door komt. 

 

Bladverliezende winterharde planten

 

Dit zijn planten die zich bovengronds niet kunnen beschermen tegen de kou. De naam zegt het eigenlijk al; de plant verliest ook al zijn bladeren en is niet groenblijvend. De planten trekken zich terug onder de grond of sterven af boven de grond. Dit doen ze om zich te beschermen tegen de winterkou. 

 

Groenblijvende winterharde planten

 

Deze planten blijven, zoals de naam eigenlijk al zegt, door de winter heen groen. Ze verliezen dus niet hun bladeren en kleur tijdens de winter. Een favoriet van ons de Camellia Japonica. deze bloem blijft bloeien in de winter met mooie gekleurde bloemen.

 

Winter en zomerbloeiers 

 

Naast deze overduidelijke verschillend zijn er nog de zomerbloeiers. Deze bloeien de hele zomer door en bloeien over het algemeen lang door. De winterbloeiers daarentegen groeien met name in de winter en zijn sommige kunnen ook in pot. 

 

Met name voor de winterbloeiers is het interessant om deze te combineren met heesters of andere winterharde groenblijvende planten. Zodoende kun je ook in de winter de kleuren behouden in jouw tuin!

 

Vaste planten online bestellen

 

Vaste planten via jouwplant.nl komen rechtstreeks van de kweker. Hiermee zorgen wij ervoor dat de planten altijd in mooie staat en goed verzorgd aankomen. Aan de hand van het seizoen passen wij ons assortiment aan. Bekijk ook onze actie pagina voor interessante korting op planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *